Thursday, March 30, 2006

Sayur pare & tahu


Bahan:

Pare (paria) 1 buah yg besar/3 buah yg kecil, belah, buang isinya, potong2 & lumuri sedikit garam, sisihkan.
2 buah tahu putih/kuning goreng potong kotak2.
Boleh juga ditambah udang kecil buat gurih2nya.
2 buah cabai merah
4 buah cabai rawit
4 butir bwg merah (2 butir kalo besar macam echalote)
4 siung bwg putih
seruas lengkuas, memarkan
200 ml santan cair
Garam, gula & penyedap (jika suka)

Cara:

Cabe, bwg merah, bwg putih diiris tipis2
Tumis bersama lengkuas dgn sedikit minyak hingga harum & layu
Masukkan pare, aduk rata & tutup wajan sambil sesekali diaduk hingga pare layu.
Masukkan santan cair, garam, gula, penyedap.
Masukkan udang & tahu potong.
Aduk lagi & tutup, biarkan sampai semuanya matang, sesekali buka tutupnya & aduk.
Sajikan.

No comments: